KPN gaat versneld reorganiseren

time icon Aangepast

KPN gaat de aangekondigde reorganisatie versneld doorvoeren. De reorganisatie, waarbij 4000 tot 5000 van de 31.000 banen verdwijnen, moet eind volgend jaar zijn afgerond in plaats van eind 2015. KPN kan nog niet zeggen of dit leidt tot meer gedwongen ontslagen.

Anselma Zwaagstra van vakbond CNV Publieke Zaak zegt dat het naar voren halen van de reorganisatie voor haar niet als een verrassing komt. "Wij zitten vaak om de tafel met KPN, dus we voelden dit al aankomen." Zij zet wel vraagtekens bij de omvang van de reorganisatie: "KPN heeft nog niet precies duidelijk gemaakt welke functies gaan verdwijnen. Maar het bedrijf kan echt bepaalde dingen niet meer doen met zoveel minder personeel, dus wij vragen ons af waar KPN mee gaat stoppen. Komen er minder monteurs? Worden bepaalde werkzaamheden uitbesteed?"

Kwartaalcijfers

Het telecombedrijf kondigde de versnelling van de reorganisatie aan bij de presentatie van teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal halveerde de nettowinst van 591 miljoen tot 288 miljoen euro. De omzet daalde met 1,4 procent naar 3,2 miljard euro.

In Duitsland en Belgiƫ was er groei, maar in Nederland staat de omzet zwaar onder druk.

Smartphone

De reorganisatie werd in april vorig jaar aangekondigd door de nieuwe topman, Eelco Blok. Toen werd duidelijk dat KPN veel last had van de opkomst van de smartphone en het veranderende gedrag van consumenten.

KPN houdt daar onverminderd last van, vooral op de Nederlandse thuismarkt. De smartphone en het mobiel online zijn hebben het bel- en sms-gedrag van klanten enorm veranderd. Dat kost belminuten en dus inkomsten. Ook is de concurrentie hevig.

Het telecombedrijf ziet 2012 als een overgangsjaar waarin het bedrijf wil investeren en inspelen op de veranderende consument door bijvoorbeeld andere mobiele abonnementsvormen aan te bieden.

KPN verwacht dat de winstgevendheid in de tweede helft van het jaar zal verbeteren doordat de zaken in Nederland beter zullen gaan.

STER Reclame