Vla, tomaten en het weer in Boedapest: #RadioLondres

time icon Aangepast

Op verkiezingsdagen is er in Frankrijk een streng embargo op resultaten: voor 20.00 uur mogen geen resultaten naar buiten komen. Dat geldt voor iedereen met een internetverbinding, op straffe van een boete tot 75.000 euro. Maar dan moet je net twitteraars hebben, die altijd een manier vinden om om de hete brij heen te draaien.

Het nieuws verzamelden ze uit de buurlanden België en Zwitserland, die het embargo belachelijk vinden en de resultaten brachten zodra die binnen waren, rond 18.30 uur. Met de hashtag #RadioLondres en diverse synoniemen voor de presidentskandidaten, kon Frankrijk op internet in ieder geval al lezen hoe de vork in de steel zat.

En dat leverde tweets op als:

@Hedia: Apparemment la météo mondiale donne : 27° à Amsterdam, 26° à Budapest, 17°à Nuremberg, 14° à Cuba et 10° à Pau #RadioLondres

@lemeckiltefaut: En direct de #radiolondres: Le flan 28, le nain 26, voldemort 16, cravate rouge 13, mais euuh 11.

@melclalex: Au Canada le sirop d'érable hollandais est à 33 $ bien plus cher que le Hongrois qui ne vaut que 26 $ #radiolondres

@edouardpluvieux: Carla Bruni a changé son statut FB de "Mariée" à "C'est compliqué". #radiolondres

@rosselin: Le prix du flan à drôlement augmenté en Guadeloupe mais les Rolex sont en solde. Je répète... #radiolondres

Uitleg:

François Hollande = 'flan', te danken aan zijn bijnaam 'Mr. Flanby' uit de tijd dat hij wat meer kilo's meetorste. Flanby is een Frans vlamerk. Ook Goudse en Hollandse kaas kwamen voorbij.

President Sarkozy = de temperatuur in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, waar Sarkozy's vader vandaan komt. Ook een Hongaarse wijn, Tokaj, slaat op hem, net als 'le nain' (kabouter) en Rolex.

Marine Le Pen = Voldemort en allerlei ongedierte.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon = een al dan niet rotte tomaat of rode stropdas (cravate rouge), aangezien zijn partij voornamelijk uit communisten bestaat. Ook andere dingen die verband houden met de Sovjet-Unie kwamen voorbij.

#RadioLondres

De hashtag RadioLondres is een verwijzing naar WOII, toen de Franse president Charles de Gaulle vanuit Londen rallying berichten de ether in stuurde.

Er komt een justitieel onderzoek naar persbureau AFP, Zwitserse media en één Belgische journalist, die de resultaten eerder meldden. Vandaag werd in Frankrijk de vraag gesteld of op 6 mei, wanneer de tweede verkiezingsronde wordt gehouden, de stembureaus niet op dezelfde tijd moeten sluiten. Dat gebeurt niet, dus grote kans dat dan hetzelfde gebeurt op Twitter.