NOS NieuwsAangepast

EU schort sancties Birma op

De Europese Unie schort de meeste sancties tegen Birma een jaar op. De EU zegt dat het met de maatregel de democratische hervormingen in Birma wil stimuleren.

Het wapenembargo tegen het Aziatische land blijft wel van kracht, zo hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten.

Door het opschorten van de sancties mogen bedrijven straks weer handel drijven met Birma. Ook komt het land in aanmerking voor ontwikkelingshulp en buitenlandse investeringen.

'Bezorgd'

De Britse minister Hague zegt dat hij wel bezorgd blijft over de mensenrechtensituatie in Birma. De sancties worden daarom niet opgeheven, maar opgeschort, aldus Hague.

De Europese Unie had al aangekondigd dat het over een versoepeling van de sancties tegen Birma zou nadenken, na de verkiezingen van begin april. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi won toen een parlementszetel.

De beëdiging van Suu Kyi ging vanochtend niet door; de Nobelprijswinnares is het niet eens met de tekst van de eed die ze moet afleggen. Daarin staat dat zij de grondwet "zal beschermen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl