Grand Prix Bahrein verreden, activisten op circuit

Aangepast op

Ondanks hevige protesten en de dood van een demonstrant is de Grand Prix in Bahrein vanmiddag verreden. Leger en politie waren massaal aanwezig om te voorkomen dat betogers de boel in de war konden schoppen. Voor aanvang hing vlakbij het hotel waar de Formule 1-rijders slapen, een zwarte rookwolk. Demonstranten hadden daar banden verbrand.

Volgens Bahrein Online werd alles zo goed beveiligd dat er geen protest kon plaatsvinden. Dorpjes in de buurt werden afgesloten zodat demonstranten niet weg konden. Maar The Guardian, dat een liveblog bijhoudt, meldt dat tien vrouwelijke betogers op het circuit wisten te komen. Op Twitter verschenen foto's van hun arrestatie.

Daar wordt ook gemeld dat er ook buiten Bernie Ecclestone's kantoor in Londen betogers staan.

Het is niet duidelijk wanneer deze bandenverbranding gefilmd is:

De race werd uiteindelijk zonder grote problemen verreden. Winnaar werd Sebastian Vettel, in een Red Bull.

In de hoofdstad Manama zijn al dagenlang felle protesten. Vrijdagnacht kwam een 37-jarige betoger om. FIA-directeur Jean Todt zei daarna dat hij twijfelde aan de echtheid van het bericht, maar dat zijn geweten schoon was en dat de race gewoon door zou gaan. Volgens de kroonprins Salman al-Khalifa zou het afzeggen van de race de "extremisten meer macht geven". Koning Hamad al-Khalifa heeft gezegd dat er hervormingen aankomen.

Hongerstaker

De sjiitische meerderheid in Bahrein voelt zich gediscrimineerd door het soennitische koningshuis. De demonstranten zijn ook kwaad over het gevangenschap van mensenrechtenactivist Abdulhadi al-Khawaja, die nu al 74 dagen in hongerstaking is. Hij werd in juni tot levenslang veroordeeld. Zijn familie is bang dat hij niet lang meer heeft te leven. Amnesty International heeft om zijn vrijlating gevraagd.

Al-Khawaja's dochter, de bekende blogger Angry Arabiya, is gisteren gearresteerd toen ze een sit-in hield op de weg naar het circuit.

Afgelast

Vorig jaar werd de Grand Prix afgelast in verband met betogingen tegen het koningshuis, waarbij 35 doden vielen. Sinds februari vorig jaar zijn zeker vijftig doden gevallen bij protesten in Bahrein.