NOS NieuwsAangepast

'Angst, verdriet en veel vragen'

"Pure chaos", zo beschrijven inzittenden de situatie toen twee treinen, een sprinter en een intercity, in Amsterdam tegen elkaar botsten. Het ongeluk gebeurde tussen het Centraal Station en station Sloterdijk.

Giovanni Laisina zat in de sprinter die een paar minuten daarvoor was vertrokken van Amsterdam Centraal. "Op een gegeven moment begon de trein opeens te remmen, alsof er aan de noodrem werd getrokken. Toen kwam er opeens een hele harde knal. Daarna was er meteen paniek in de trein."

Laisina zat met een collega in de eerste klas, waar het heel rustig was. "In de gang en de tweede klas was het best druk. Mensen knalden daar tegen elkaar aan en sloegen met hun hoofden tegen de ramen. Er zaten barsten in de ramen. Je zag overal bloed. Het was best schrikken."

Door elkaar geslingerd

Hij had niet meteen in de gaten dat er sprake was van een botsing. "Op dat moment denk je niet aan de oorzaak, want er waren mensen gewond geraakt. Het eerste wat ik deed was kijken hoe het met hen ging, bijvoorbeeld met een vrouw die in het gangpad lag", vertelt Laisina. "Je probeert op dat moment gewoon te kijken wat je kunt doen, hoe je mensen kunt helpen of geruststellen. Na een half uur mochten mensen die niet gewond waren de trein uit en toen zag ik pas dat onze sprinter tegen een intercity was gebotst."

Laisina neemt bijna nooit de trein, maar omdat hij iets moest afleveren op station Sloterdijk leek hem dit de snelste manier. "De volgende keer denk ik wel goed na of ik weer de trein pak. Godzijdank heb ik helemaal niets."

Waarschijnlijk had hij het geluk dat hij in een coupé zat waarin behalve zijn collega verder niemand zat. "Het enige wat er gebeurde was dat we even door elkaar geslingerd werden. Dan doet het even pijn aan je schouder en je arm, maar voor de rest heb ik niks."

Volgens Laisina waren er binnen een kwartier hulpverleners en konden de inzittenden die niet gewond waren de trein verlaten. "Iedereen was erg aangeslagen."

Rondvliegende glasscherven

Ook Annemiek de Zon zat in de sprinter, samen met haar kleinzoon. "We hoorden een harde knal en mensen renden uit paniek door de trein heen. Mijn kleinzoon begon te huilen. Wij vielen niet, maar sommige ouderen wel." Volgens haar reed de trein niet zo hard, maar was de botsing goed te voelen.

"Het was pure chaos net na de botsing", vertelt passagier Quirine Boeren. "Mensen vielen over elkaar heen en glas brak. Angst, verdriet en heel veel vragen. Hoe kon dit gebeuren?"

"Bij ons in de coupé lag een vrouw bewusteloos en een man was door glas en een stalen paal geraakt en lag in een plas bloed. Veel mensen hadden bloed op hun gezicht door rondvliegende glasscherven." De hulpdiensten waren er snel bij, zegt Boeren. "Alleen door het hooggelegen spoor was het lastig om slachttoffers uit de trein en van het talud te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl