NOS NieuwsAangepast

De mislukking van het Catshuis

De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV over miljardenbezuinigingen zijn mislukt. De partijen probeerden sinds begin maart een oplossing te vinden voor de grote financiële problemen, maar ze slaagden er niet in het eens te worden.

Volgens VVD en CDA waren de partijen in het Catshuis een heel eind, maar schrok de PVV op het laatste moment terug voor de gevolgen van de bezuinigingen. Premier Rutte zei dat het PVV-leider Wilders aan politieke wil ontbrak.

Opluchting en woede

Wilders zelf zei daarover dat er geen deal is voordat er echt een totaal akkoord is. Hij vond vooral dat de koopkracht van AOW'ers er in de plannen te veel op achteruitging. Wilders noemde de eis van Brussel om volgend jaar het begrotingstekort terug te brengen tot 3 procent "onzinnig". Hij zal het kabinet niet langer gedogen.

De oppositie reageert met een mengeling van opluchting en woede. Veel partijen zijn blij dat er een eind komt aan de gedoogconstructie, die ze van het begin af aan hebben bekritiseerd. Maar ze spreken er schande van dat de onderhandelaars zo lang gepraat hebben, uiteindelijk zonder resultaat.

Algemeen wordt ervan uitgegaan dat er nu nieuwe verkiezingen komen. Ook Rutte zei dat dat scenario voor de hand ligt. Meest genoemde mogelijkheden zijn september en oktober. Wat er in de tussentijd gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Koningin

Maandag komt het kabinet bij elkaar en ook zijn er verschillende fractievergaderingen. Rutte heeft niet zijn ontslag aangeboden en het kabinet is dus niet demissionair. Rutte heeft al wel met koningin Beatrix over de politieke situatie gepraat.

Verschillende partijen vinden nu dat de Tweede Kamer nu het voortouw moet nemen om een begroting voor volgend jaar voor te bereiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl