NOS NieuwsAangepast

Ruim 100 gewonden treinbotsing

In Amsterdam zijn twee treinen frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde even voor 18.30 uur aan de westkant van Amsterdam, tussen het Centraal Station en Amsterdam Sloterdijk.

Er zijn 42 mensen zwaargewond geraakt. Ongeveer 75 mensen zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, zegt de Amsterdamse burgemeester Van der Laan.

De meeste slachtoffers zijn naar het VU medisch centrum gebracht, maar er zijn ook gewonden naar het Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis gegaan.

Zelfde spoor

De treinen waren een stoptrein die op weg was naar Uitgeest en een sneltrein die van Den Helder naar Nijmegen reed. Hoe de twee treinen op hetzelfde spoor terecht konden komen, is nog onduidelijk.

De machinist van de sneltrein is zwaargewond geraakt. De politie heeft hem nog niet kunnen horen over de toedracht van het ongeluk. De andere machinist is er beter aan toe, hij heeft wel verteld wat er gebeurd is. Getuigen speculeren dat mogelijk de laagstaande zon een rol heeft gespeeld.

Paniek

In de treinen zaten honderden mensen toen het ongeluk gebeurde. Ze reden mogelijk beide zo'n kilometer of 50 toen ze op elkaar botsten. Inzittenden zeggen dat door de klap mensen van hun plaats werden geslingerd en tegen de banken en wanden van de trein aan vielen.

Veel glas van de ramen brak, waardoor passagiers glassplinters in het gezicht kregen. Onder de zwaargewonden zijn veel mensen met botbreuken. De paniek was groot, melden ooggetuigen.

Hulpverleners waren snel ter plekke, maar het duurde enkele uren voordat alle passagiers uit de treinen waren gehaald. Doordat de treinen op een talud staan, waren onder meer takelinstallaties nodig om hen naar buiten te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl