Premier Rutte denkt dat er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zullen komen nu het Catshuis-overleg is mislukt. "Nieuwe verkiezingen zijn een voor de hand liggend scenario," aldus de premier op een persconferentie.

Aanstaande maandag is een extra ministerraad. Premier Rutte heeft de koningin geïnformeerd over de ontstane situatie.

Rutte en vicepremier Verhagen leggen de schuld van het mislukken van het Catshuisberaad bij PVV-leider Wilders. Volgens de premier ontbrak het Wilders aan politieke wil.

Lege handen

"De PVV schrok op het laatste moment terug voor de consequenties van de gemaakte afspraken'', zei Rutte. "Daarom staan wij nu met lege handen."

CDA-minister Verhagen reageerde nog scherper. Hij stelt dat Wilders op het allerlaatste moment is weggelopen voor zijn verantwoordelijkheid en 16 miljoen Nederlanders in de steek heeft gelaten. "De hoop dat Nederland op afzienbare termijn uit de crisis zou komen, is door de PVV de grond in geboord", zei hij.

Rutte en Verhagen zeiden dat de onderhandelingen in een vergevorderd stadium waren. "We waren heel ver", zei Rutte.

In de steek

Ook CDA-onderhandelaar Van Haersma Buma vindt dat de PVV zijn kiezers in de steek laat. "We hadden een akkoord over hervormingen in de woningmarkt, in de zorg en de AOW", zegt Buma. "Terwijl we al bezig waren te praten over de presentatie van het akkoord, heeft hij het tegenover zijn achterban niet aangedurfd 'ja' te zeggen", aldus de CDA-fractievoorzitter.

VVD-fractievoorzitter Blok vindt dat de kiezer nu aan het woord is. Hij neemt het de PVV kwalijk dat die, zoals Blok zegt, is weggelopen.

PVV-leider Wilders ontkent dat de onderhandelingen eigenlijk al klaar waren. "Er was nog geen deal", aldus Wilders. Hij verwerpt de kritiek van Rutte ven Verhagen. "Ik doe niet mee aan zwartepieten."

STER reclame