Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Salvage gaat niet de Costa Concordia bergen. Die klus gaat naar het Amerikaanse bedrijf Titan Salvage dat zal samenwerken met het Italiaanse Micoperi. Dat heeft Rederij Costa Crociere bekend gemaakt.

De Costa Concordia raakte op 13 januari een rots, toen het schip erg dicht in de buurt van de het Italiaanse eilandje Isola del Giglio voer.

De aanbiedingen van de zes bergers waren allemaal van hoge kwaliteit, zo stelt een technische commissie van de rederij. Maar het voorstel van Titan en Micoperi was net iets beter omdat het rekening houdt met de bescherming van het milieu en het toerisme op het Toscaanse eiland.

Kanshebber

Smit Salvage werd lang als een grote kanshebber voor de berging van de Costa Concordia gezien, omdat het eerder al werd ingeschakeld om grote hoeveeheden stookolie uit het scheepswrak weg te pompen.

Als de Italiaanse overheid instemt, beginnen de werkzaamheden in mei. Ze zullen 12 maanden gaan duren. Met het bergen van het gekapseisde cruiseschip is een bedrag van 200 miljoen euro gemoeid.

STER reclame