NOS NieuwsAangepast

Jaarlijks neushoornhoorn oogsten

Het zou kanker genezen en mannen zouden er seksueel opgewonden van raken. Het poeder van de hoorn van een neushoorn heeft volgens veel Aziaten allerlei geneeskrachtige werkingen. Wetenschappelijk is daar geen enkel bewijs voor, maar het zorgt er wel voor dat de hoorn van een neushoorn peperduur is.

Op dit moment zou op de zwarte markt zo'n 40.000 euro voor een kilo neushoornhoorn betaald worden. Dat is een probleem want het trekt stropers aan. Alleen al in Zuid-Afrika, waar verreweg de meeste neushoorns leven, werden er vorig jaar 448 doodgeschoten.

Oplossing

De Zuid-Afrikaanse boer John Hume denkt dat hij een oplossing heeft. Op zijn grond lopen honderden neushoorns rond. "Wij kunnen de hoorns afzagen en weer laten groeien. Één keer per jaar hebben we dan legaal geproduceerde hoorn."

Eens per jaar neushoornhoorn oogsten en de illegale stropers wordt alle wind uit de zeilen genomen. Want Hume denkt dat hij net zo veel kan produceren als alle illegale stropers die op dit moment hoorns op de zwarte markt brengen.

Volgens het Wereld Natuur Fonds ligt dat iets ingewikkelder. "Als er meer hoorn op de markt komt wordt die hoorn ook goedkoper", zegt Frans Schepers van de Nederlandse afdeling. "De markt is enorm en er komen steeds meer vermogende mensen in de Aziatische landen waar de hoorn verkocht kan worden. Hierdoor zal alleen maar meer vraag ontstaan."

Lobby

Volgens Schepers zijn Zuid-Afrikaanse boeren een lobby begonnen om de hoorns legaal te kunnen verkopen. Niet zozeer omdat ze zich om het lot van de boeren bekommeren, maar veel meer omdat ze er geld mee willen verdienen. "Veel van hen hebben al een voorraadje hoorns liggen. Die mogen ze op dit moment volgens de regels niet verkopen. Mogen ze dat wel, dan kunnen ze veel geld verdienen."

De Zuid-Afrikaanse regering zegt dat een discussie over het verbod op de handel in neushoornhoorns zeker nodig is, maar dat het niet waarschijnlijk is dat het verbod erop in de komende jaren wordt opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl