Afbetalen hypotheek moeilijker

Aangepast

In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal huiseigenaren dat moeite heeft met de betaling van de hypotheek gestegen met bijna 2900. In totaal worstelen 65.329 huiseigenaren met een betalingsprobleem. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Hypotheekmeter van het Bureau Krediet Registratie in Tiel.

Het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen stijgt al twee jaar en is in de afgelopen vier jaar verdubbeld. Het aantal komt neer op ongeveer 1 procent van de hypotheekgevers. "Als deze trend doorzet, komen er op jaarbasis ruim 11.000 mensen extra in de problemen met de aflossing van hun hypotheek", zegt directeur Peter van den Bosch van het BKR.

Snel actie

De oorzaak van de stijging zoekt het BKR in de aanhoudende economische crisis, de oplopende werkloosheid, het toenemend aantal echtscheidingen en de stijgende rente.

Dalende inkomsten of stijgende maandlasten brengen consumenten in de problemen. Het BKR raadt mensen aan om dan snel actie te ondernemen. "Ga niet af zitten wachten tot de betalingsproblemen de pan uit rijzen. Neem bijvoorbeeld contact op met de hypotheekverstrekker en ga in gesprek. Ook zij zijn gebaat bij een goede oplossing voor het betalingsprobleem."

Wanbetaling kan uiteindelijk leiden tot de gedwongen verkoop van de woning.

STER Reclame