NOS NieuwsAangepast

AFM: pas op met beleggen in goud

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt mensen die in edelmetalen zoals goud en zilver willen beleggen tegen malafide aanbieders. De toezichthouder raadt hen aan van tevoren goed te kijken of de aanbieders van zulke beleggingsobjecten een vergunning hebben. Aanbieders van edelmetalen moeten namelijk een AFM-vergunning hebben, tenzij ze een vrijstelling hebben.

Volgens de toezichthouder neemt het aanbod van edelmetalen 'een grote vlucht'. Vaak worden goud en zilver via webshops verkocht en na aankoop opgeslagen door de verkoper of een derde partij. Als de belegger het metaal niet zelf beheert, gaat het om een beleggingsobject. En daar zijn risico's aan verbonden. De investeerder ziet het edelmetaal niet en kan dus niet controleren of de bestelde metalen echt zijn geleverd.

Als er via zo'n webshop geen mogelijkheden zijn om contact op te nemen of als er alleen een e-mail adres vermeld wordt, is de aanbieder volgens AFM mogelijk malafide. "Een belegger moet extra op zijn hoede zijn als een aanbieder van edelmetaal nog maar kort bestaat, geen AFM-vergunning heeft en een aanbieding doet die te mooi lijkt om waar te zijn", schrijft AFM.

Dwangsom

AFM vermoedt dat Benelux Goud uit Amsterdam via het internet beleggingsobjecten aanbiedt zonder vergunning. De toezichthouder maakte vandaag bekend daarover gegevens te hebben geëist van dat bedrijf, maar Benelux Goud heeft de informatie niet op tijd verstrekt.

Voor elke dag dat de gegevens te laat zijn, moet Benelux Goud een dwangsom van vierduizend euro betalen. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 80.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl