Niks met CDA en VVD, maar wel in de G500

time icon Aangepast

Het initiatief zorgde voor nogal wat opschudding, maar de deelnemers meldden zich bij bosjes. Wie zijn die mensen die mee willen doen aan de G500? En zijn ze wel écht allemaal politiek bevlogen?

In anderhalve week tijd hebben zich tussen de 600 en 700 mensen gemeld voor de G500. Met die club wil Sywert van Lienden invloed uitoefenen op besluiten van de PvdA, CDA en VVD. Door met z'n vijfhonderden naar partijcongressen te gaan, kunnen er plannen doorkomen die goed zijn voor de generatie 35-min.

De jongste aanmelder is 14 jaar oud, de oudste 92. Het grootste deel is tussen de 20 en 30 jaar oud, 75 procent van de leden is geboren tussen 1981 en 1996. De mannen zijn iets in de meerderheid en de meeste G500'ers komen uit Noord- en Zuid-Holland.

Verschil maken

Snel na de aankondiging kwam er kritiek vanuit de 'klassieke' jongerenpartijen. De PvdA en VVD-jongerenclubs noemden het onhaalbaar. Maar ondernemer Paul du Long (18) denkt juist dat díe clubs weinig uithalen. "Als ik voor een partij zou moeten kiezen zou het de VVD zijn. Maar me aansluiten bij de JOVD schiet niet op, daarmee maak je nog geen verschil."

Ook de 23-jarige Lisa van de Brink uit Utrecht is lid geworden van de G500. En dat terwijl ze eigenlijk niks met het CDA en de VVD te maken wil hebben. "Het doel heiligt de middelen", verklaart ze. Volgens haar is de politiek de rekening aan het verleggen naar de jongere generatie en is dit dé manier om daar een stokje voor te steken.

Verslaggever Harro Brouwer sprak met Lisa en Paul. De video zie je hiernaast.