Kamer: Albayrak moet terugbetalen

Aangepast

Het CDA vindt dat de ontslagen COA-directeur Nurten Albayrak "het geld dat ze ontvreemd heeft van de belastingbetaler" moet terugbetalen. Dat zei Kamerlid Raymond Knops in een reactie op onderzoeksrapport van de commissie Scheltema.

Ook regeringspartij VVD, gedoogpartner PVV en Hero Brinkman vinden dat Albayrak het geld moet terugbetalen.

De commissie heeft onder meer vastgesteld dat Albayrak onjuiste informatie heeft verstrekt over haar salaris en de dienstauto. De VVD wil dat er aangifte wordt gedaan tegen Albayrak wegens fraude, zei Cora van Nieuwenhuizen.

Getreuzeld

De regeringsparijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV noemen directeur Albayrak de hoofdschuldige van de bedrijfscultuur bij het COA. "Een heleboel problemen zijn direct op haar terug te voeren", zegt PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. "Ook het feit dat zoveel directeuren vertrokken vanwege haar beleid. Ze heeft de boel zitten bedonderen met het salaris."

De commissie verwijt de Raad van Toezicht dat het niet controleerde of alles goed verliep. En ook minister Leers krijgt kritiek, want het ministerie heeft te lang getreuzeld met ingrijpen, zegt de commissie. Daar sluit oppositiepartij D66 zich graag bij aan.

"De minister had veel eerder moeten ingrijpen", zegt Kamerlid Gerard Schouw. "Hij zit bijna dagelijks bij het COA aan tafel. Dan vraag ik me toch af waarom het zo ontzettend lang heeft moeten duren."

STER Reclame