NOS NieuwsAangepast

Gestrande vogelaars naar huis

De opvarenden van het Nederlandse schip dat sinds vorige week met pech bij het eiland Zuid-Georgia ligt, beginnen vandaag aan hun terugreis. Ze worden met een Argentijns schip naar Uruguay gebracht. Daar komen ze naar verwachting zondag of maandag aan, waarna ze naar huis vliegen.

Het gaat om 122 mensen, onder wie zo'n twintig Nederlandse toeristen. Het zijn vooral vogelaars.

Vorige week maandag ontstond kortsluiting in het voortstuwingssysteem van hun schip, de Plancius, waardoor het vaartuig niet meer op vol vermogen kon varen. Uit voorzorg werd aangelegd bij het afgelegen Britse eiland Zuid-Georgia. Dat ligt ten oosten van de Falkland-eilanden, zo'n 1400 kilometer boven Antarctica.

Wandelingen

De meeste reizigers hebben het naar hun zin gehad. "Ze vonden het een prima plek om te blijven zitten", zegt Mark van der Hulst van rederij Oceanwide Marine Services.

Volgens Van der Hulst hebben ze zich onder meer vermaakt met excursies, barbecues en wandelingen. Het lokale onderzoeksstation op Zuid-Georgia heeft ervoor gezorgd dat mensen internet konden gebruiken om het thuisfront in te lichten. Aan boord van de Plancius was genoeg voedsel en water.

De Plancius zet ook koers richting Uruguay. Uit voorzorg gaat een sleepboot mee, omdat het schip niet op volle kracht kan varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl