NOS NieuwsAangepast

Ombudsman onderzoekt schuldhulp

Door economieverslaggever Bart Kamphuis

De Nationale Ombudsman start een onderzoek naar de hulpverlening voor mensen met financiële problemen. De overheidsinstanties die bij die hulp betrokken zijn, werken volgens ombudsman Alex Brenninkmeijer langs elkaar heen.

Brenninkmeijer is ervan overtuigd dat er betere hulpverlening geleverd kan worden met minder middelen. De hulpverlening is nu georganiseerd vanuit overheidsinstanties, niet vanuit de hulpvraag. "Dat moet worden omgedraaid", zegt Brenninkmeijer.

Op afstand

De ombudsman wil zijn onderzoek op 1 juli klaar hebben. Vanaf die datum zijn gemeenten volledig verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening. De gemeenteraden krijgen de verplichting een of meer plannen vast te stellen die richting geven aan die hulpverlening. Brenninkmeijer hoopt dat zijn onderzoek helpt die richting vast te stellen.

Deskundigen vinden dat doelmatige hulpverlening aan enkele criteria moet voldoen: overzicht, controle en maatvoering. Nadja Jungmann , lector recht, schuld en incasso aan de Hogeschool Utrecht: "Wat vooral heel belangrijk is, is dat bij het eerste contact een duidelijke analyse wordt gemaakt. Wat zijn nou de grootste problemen in een gezin, die tot de grootste verstoringen leiden. Daar moet directe hulpverlening op zitten. En dat er iemand bij betrokken is die andere hulpverlening dan eventjes op afstand houdt."

Doopceel

Jan Hammingwas tot 1 april wethouder in Tilburg voor de PvdA. In die functie sprak hij met 125 mensen 'aan de onderkant'. Hij zegt dat hij geschrokken is van de versplintering en het bureaucratische karakter van de hulp waar die mensen mee te maken hebben. "Je moet het hele apparaat eigenlijk slopen en het vanaf de grond weer opbouwen", zegt Hamming.

Marieke Verhoeven, alleenstaande moeder van twee kinderen, sluit zich bij Hamming aan. "Het moet makkelijker kunnen, minder bureautjes, minder punten waarbij ik weer opnieuw m'n verhaal moet doen. Weer opnieuw moet gaan uitleggen, weer opnieuw heel m'n doopceel moet lichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl