De productie van het Haagse Hopje verhuist naar de Italiaanse stad Cremona. Daarmee komt een eind aan een eeuwenoude traditie, want het Rademaker-snoepje is 218 jaar in Nederland gemaakt.

De hopjes werden in het begin in Den Haag gemaakt, maar later in fabrieken in Breda en Etten-Leur en de laatste jaren in Sneek.

De fabriek in Sneek is een paar maanden geleden overgenomen door de Zweedse snoepfabrikant Cloetta. Die wil de productie van de koffiesnoepjes onderbrengen in een Italiaanse fabriek waar andere zuigsnoepjes worden gemaakt. Het bedrijf wil daarmee geld besparen.

'Koffie-brokken'

Het hopje in z'n zwart-wit-gele wikkel is genoemd naar baron Hendrik Hop die tot zijn dood in 1808 in Den Haag woonde. Hij liet op een avond een kop met koffie, suiker en room op de kachel staan. De volgende ochtend was het een harde brok karamel geworden. Die vond de baron zo lekker dat hij de 'koffie-brokken' door een bakker liet namaken.

Pas in 1880 kregen de brokken officieel de naam Haagsche Hopjes.

STER reclame