Koningin Beatrix heeft vanochtend bij het Koninklijk Paleis op de Dam de Turkse president Abdullah Gül ontvangen. Daarmee is zijn driedaagse staatsbezoek aan ons land begonnen. Tijdens het staatsbezoek wordt gevierd dat Turkije en Nederland 400 jaar betrekkingen hebben.

President Gül was een kwartier te laat bij de ontvangst door de koningin. In het paleis ontmoette Gül onder anderen een aantal kabinetsleden. Daarna legde Gül samen met premier Rutte en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Vanmiddag zal de Turkse president in aanwezigheid van de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de tentoonstelling 'De kamer van de Levantse Handel' in het Amsterdam museum openen.

Staatsbanket

Aansluitend is er een ontmoeting met het Nederlandse en Turkse bedrijfsleven. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis.

Morgen ontvangt minister-president Rutte Gül in het Torentje. Ook is er een ontmoeting met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en leden van de commissie Buitenlandse en Europese Zaken.

President Gül is uitgenodigd door koningin Beatrix. Zij bracht in 2007 een staatsbezoek aan Turkije.

STER reclame