Geen Pulitzerprijs voor fictie

Aangepast op

Voor het eerst in 35 jaar wordt er geen Pulitzerprijs uitgereikt voor fictie. Dat heeft de jury voor de prestigieuze prijzen voor onder meer journalistiek, fictie en muziek bekendgemaakt.

Drie schrijvers haalden de eindselectie. Waarom de jury geen winnaar koos, is niet verteld.

Blog

De Amerikaanse nieuwsblog Huffington Post kreeg voor het eerst een Pulitzerprijs toegekend: die in de catagorie binnenlands nieuws, voor reportages over het lot van Amerikaanse militairen die in Irak en Afghanistan gewond zijn geraakt.

De prijs voor het beste geschiedenisboek ging postuum naar Manning Marable, die Malcolm X: A life of reinvention schreef.

Sociale media

De Tuscaloosa News, een plaatselijke krant uit de staat Alabama, kreeg de breaking news-prijs voor hun verslaggeving over een dodelijke tornado. De verslaggevers van de krant gebruikten sociale media om updates te geven en vermisten op te sporen. Daarnaast kwam de krant die dag toch uit, hoewel er moest worden uitgeweken naar een drukkerij 75 kilometer verderop.

Ook de andere journalistieke prijzen gingen bijna allemaal naar Amerikaanse media en journalisten. Alleen de prijs voor de beste nieuwsfotografie ging naar een niet-Amerikaan: de Afghaanse journalist Massoud Hossaini van het Franse persbureau Agence France-Presse.