Weer nieuw Mac-virus, mogelijk schadelijker dan Flashback

Aangepast

De tijd dat Mac-gebruikers ongestoord konden surfen lijkt voorbij. Nadat een paar weken geleden meer dan 650.000 Mac-computers geïnfecteerd bleken met de trojan Flashback, blijkt er weer een virus voor Macs rond te waren. En volgens Mashable is die mogelijk schadelijker dan de eerste.

Het gaat om SabPub, ook een trojan. Voluit: Backdoor.OSX.SabPub.a. Het anti-virus-softwarebedrijf Kaspersky Lab schreef er zaterdag over op hun blogpagina. Daar staat dat SabPub zich via een Java-lek verspreidt en dat dat al een maand aan de gang is.

Het gaat om een klassieke trojan die de achterdeur van je pc openzet, waardoor toegang is tot al je bestanden. Daardoor kan het veel meer computers bereiken dan Flashback. Maar Kaspersky denkt dat het gaat om hele gerichte aanvallen. Gisteren schreven ze dat de trojan nog in ontwikkeling is en dat ze in de komende weken nieuwe varianten verwachten. Er zijn nu twee varianten actief.

Veilig

Veel Mac-gebruikers denken dat hun computer veilig is voor virussen. Maar volgens Kaspersky zijn er tot dit jaar 300 malware-varianten waargenomen, en in de afgelopen drie maanden alleen al zijn er meer dan 70 gevonden.

Apple heeft vorige week een update uitgegeven om de Flashback-trojan tegen te gaan, die zou ook bij deze trojan moeten werken. Ook internetbeveiligingsbedrijf Sophos biedt een tool die de trojan kan verwijderen.

Door: Helen