Butter zevende in marathon Boston

Aangepast

Michel Butter is in de marathon van Boston op een knappe zevende plaats geƫindigd.

De 26-jarige Beverwijker voltooide de 42.195 meter in 2.16.38. De zege was voor Wesley Korir uit Kenia in 2.12.40.

De prestatie van Butter was, net als die van Koen Raymaekers en Miranda Boonstra zondag in Rotterdam, niet voldoende voor een olympisch ticket. De klassering (in de topacht van de geschoonde uitslag) was dik in orde, maar de tijd was dat niet: hij had onder de 2.12.00 moeten lopen.

In de geschoonde uitslag (drie atleten per land) eindigde Butter als vijfde. Een goede tijd zat er echter niet in en dat kwam vooral door de hitte; het kwik steeg in Boston boven de 30 graden.

Slijtageslag

Door de omstandigheden werd de 116de editie van de Boston Marathon een ware slijtageslag. Na dertig kilometer leidden de Kenianen Matthew Kisorio en Levy Matebo, op een half minuutje gevolgd door drie landgenoten. Butter was daar elfde, op anderhalve minuut.

Na veertig kilometer was Kisorio weggevallen en had Matebo gezelschap gekregen van Wesley Korir. Die bleek daarna over de beste benen te beschikken; hij loste Matebo en finishte in 2.12.40. Matebo kwam 26 seconden later over de meet. Bernard Kipyego, eveneens uit Kenia, werd derde in 2.13.13. Kisorio werd tiende.

Een van de slachtoffers van de hitte was titelverdediger Geoffrey Mutai, die na 29 kilometer met kramp opgaf. Vorig jaar won hij nog in een onwaarschijnlijke 2.03.02, ruim onder het wereldrecord van destijds (2.03.59, Haile Gebrselassie) en van nu (2.03.38, Patrick Makau). Vanwege het te sterk aflopende parcours in de Amerikaanse stad kon de mijlpaal niet erkend worden.

Cherop snelste vrouw

Bij de vrouwen won de Keniaanse Sharon Cherop, die in een eindsprint haar landgenote Jemima Sumgong aftroefde. De winnares noteerde 2.31.50. Georgina Rono (2.33.09) completeerde het Keniaanse erepodium.

STER Reclame