Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vindt dat er in het rapport van de commissie-De Wit te veel meningen staan die niet onderbouwd zijn. In het NOS Radio 1 Journaal reageerde Wellink voor het eerst op het rapport over de kredietcrisis.

Als het gaat om de feiten noemt Wellink het rapport "meer dan voortreffelijk". De aanbevelingen zijn nuttig tot zeer nuttig. Alleen de opvattingen van de commissie worden soms niet onderbouwd, zegt Wellink. Volgens Wellink staat er veel "wij vinden dit, wij vinden dat" in het rapport. "Dat is het goed recht van de commissie, maar de minister heeft op goede gronden andere dingen besloten."

Zakenbank

Een voorbeeld van een niet-onderbouwde mening is volgens Wellink dat Nederland buitenlandse banken heeft weerhouden om aan het bieden op ABN deel te nemen, omdat dat het gelijke speelveld in Europa zou verstoren. "Ik ben bijna van mijn stoel gevallen toen ik dit las", zegt Wellink. "Dit was een formulering die in een veel eerdere fase door een eurocommissaris gebruikt werd."

Wellink erkent wel dat er fouten zijn gemaakt in de aanpak van de crisis. Zo is er te veel geld betaald voor de overname van ABN Amro door de Nederlandse staat. Maar volgens Wellink is dat voor een groot deel de schuld van zakenbank Lazard, die was ingehuurd om de waarde van Fortis en ABN te bepalen. Lazard komt er volgens Wellink te makkelijk vanaf in het rapport van commissie.

Lintje

Volgens Lazard maakten de adviseurs vooral gebruik van gegevens die De Nederlandsche Bank aan hen leverden. Uit die gegevens werd volgens de zakenbank niet duidelijk dat er tegenvallers aan zaten te komen. Wellink vindt dat geen sterk argument. "Ze krijgen twintig jaar salaris voor een prijsbepaling." Dan kun je er volgens Wellink niet mee wegkomen door te zeggen "wij wisten niet wat de tegenvallers precies waren."

De oud-president van De Nederlandsche Bank is het verder niet eens met de kritiek op oud-minister van Financiën Wouter Bos. "Ik heb hem aan de telefoon gehad", zei Wellink. "Ik heb hem verteld dat hij naar mijn oordeel een fantastische job gedaan heeft. Ik zou hem eerder een lintje geven dan hem zo aanpakken."

STER reclame