NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Proces-Breivik van start

In Noorwegen is het proces tegen Anders Breivik begonnen. Hij moet zich verantwoorden voor de aanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya waarbij vorig jaar in totaal 77 mensen omkwamen.

Om 09.00 uur wordt Breivik voorgeleid in een speciaal verbouwde rechtszaal in Oslo. De eerste zittingsdag wordt uitgezonden op de Noorse tv en wordt ook met Engelstalige simultaanvertaling gestreamd op NOS.nl.

Getuigen

Het proces zal tien weken in beslag nemen. Tijdens deze eerste week zal Breivik zelf getuigen over zijn gewelddaden van 22 juli.

In de komende weken komen deskundigen en getuigen aan het woord. Eerst wordt de aanslag in Oslo behandeld, waarbij acht doden vielen. Daarna komt de schietpartij op Utøya aan bod, die aan 69 mensen het leven kostte.

Proces-Breivik in cijfers

Rechtszaal 250 in Oslo is speciaal verbouwd voor het proces.De zaal heeft 190 zitplaatsen.In de rechtbank zijn ook 2 verdiepingen verbouwd om ruimte te bieden aan 1000 à 1400 belangstellenden die er tien weken lang de pleidooien en getuigenissen zullen volgen.Een geschatte 800 journalisten uit de hele wereld, van zo'n 200 media, zullen ter plaatse verslag doen van de rechtszaak.2500 nabestaanden, overlevenden en betrokkenen kunnen het proces volgen via een videoverbinding met 17 lokale rechtbanken, verspreid over Noorwegen.Het OM roept zo'n 90 getuigen op; de verdediging ongeveer 40.Volgens de planning kan de zaak rond 22 juni afgerond worden.5 rechters beslissen over het lot van Breivik: 2 professionele rechters en 3 lekenrechters.Hun uitspraak wordt enkele weken na de laatste zittingsdag verwacht, op z'n laatst op 22 juli, een jaar na de feiten.

STER reclame