NOS NieuwsAangepast

OM: dood door schuld Thermphos

Het Zeeuwse fosforbedrijf Thermphos wordt vervolgd voor de dood van twee werknemers in 2009. De twee stikten in een oven, toen ze die aan het schoonmaken waren. Volgens het OM is het bedrijf schuldig aan de dood van de twee mannen.

Thermphos heeft verzuimd om te zorgen voor een veilige werkomgeving, vindt het Openbaar Ministerie. "Een werkgever heeft de plicht om daarvoor te zorgen en de werknemer moet daarop kunnen vertrouwen", zegt het OM.

Thermphos wil niet reageren op de aanklacht maar bevestigt wel dat het de dagvaarding heeft ontvangen. De zaak zal 18 oktober in Middelburg voorkomen.

Uitstoot

Twee jaar geleden kwam de fosforproducent uit Ritthem in opspraak toen uit onderzoek van de NOS bleek dat het bedrijf jarenlang te veel zware metalen en dioxine uitstootte. De inspectiedienst van het ministerie van Milieu dreigde toen het bedrijf te sluiten.

De inspectie vindt dat het bedrijf nog steeds te weinig doet om de uitstoot te verlagen. Thermphos spreekt dat tegen.

Dat de twee mannen gestikt zijn in een ovenvat blijkt uit een onderzoek van TNO en de Arbeidsinspectie dat in het bezit is van de NOS. Eens in de vijf jaar worden de ovens bij Thermphos schoongemaakt.

Ladder

Door de economische crisis was er in 2009 minder vraag naar fosfor en oven-2 was daarom gedeeltelijk stilgelegd. Op de dag van het ongeluk zou de oven weer volledig gebruikt gaan worden.

De nachtploeg moest op 14 mei nog een laatste klep plaatsen. Vanaf de bovenkant moest die in het vat getakeld worden. Alle andere gaten waren al gesloten en de ventilatie was afgekoppeld. Met een ladder klom één van de medewerkers in het vijf meter diepe vat. Een tweede collega zou hem helpen, maar de eerst schoonmaker, die al halverwege de trap was, waarschuwde dat het niet veilig was. Daarna viel hij van de trap op de bodem van het ovenvat. Achteraf blijkt dat hij bedwelmd werd door giftig fosfine en een gebrek aan zuurstof.

Aangesloten

De bovenste schoonmaker klom eruit en waarschuwde zijn collega's. Nadat de chef opdracht had gegeven zuurstof te halen, klom hij zelf zonder apparatuur in het vat. Ook hij werd onwel en viel.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat in de dagen voor het ongeluk een deel van de installatie weer was aangesloten en dat er gas in de oven stroomde.

Volgens de arbeidsinspectie was het werk aan de oven riskant, omdat er giftige stoffen konden voorkomen. "Thermphos heeft geen onderzoek gedaan in de oven voordat het werk begon."

Uit het proces-verbaal blijkt dat Thermphos in 2005 zelf al constateerde dat in een ovenvat het uiterst giftige fosfine kan ontstaan. "Je krijgt vroeg of laat problemen", citeert de Arbeidsinspectie uit dat onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl