Roemer: excuses aan Molukkers

Aangepast

Nederland moet excuses aanbieden aan de Molukkers voor de kille ontvangst die zij in de jaren vijftig kregen bij hun komst naar Nederland. Dat vindt SP-leider Roemer.

In 1951 kwamen ongeveer 12.500 Molukkers vanuit Java aan in Nederland. Het waren militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) die na de onafhankelijkheid van Indonesiƫ naar Nederland vertrokken. Ze werden onder meer opgevangen in het voormalige doorgangskamp Westerbork.

'Rondkomen van grijpstuiver'

"Na trouwe dienst aan het Koninkrijk werden de Molukkers echter meteen ontslagen en moesten ze rondkomen van een grijpstuiver die ze kregen van de overheid. De vernedering die daarmee gepaard ging heeft veel mensen gebroken", zei Roemer gisteren bij de herdenking van de executie van voormalig RMS-president Soumokil.

Roemer hoopt dat Nederlandse excuses bijdragen aan verzoening.

Verder wil de SP-leider dat de Indonesische president Yudhoyono bekendmaakt waar Soumokil begraven ligt. "Indonesiƫ heeft de plek altijd geheim gehouden", zei hij.

Tanks

Ook zei Roemer dat hij weigert in te stemmen met de verkoop van Nederlandse tanks aan Indonesiƫ, "zolang er sprake is van ernstige mensenrechtenschendingen op de Molukken en West-Papoea."

In januari riep burgemeester Molkenboer van Leerdam al op tot excuses aan de Molukse gemeenschap. In zijn gemeente wonen veel Molukkers.

STER Reclame