Adhane wint marathon Rotterdam

time icon Aangepast

Yemane Adhane heeft de marathon van Rotterdam gewonnen.

De Ethiopiër liep in de laatste kilometer weg bij landgenoot Getu Feleke en passeerde de finishlijn in 2.04.48, ruim twintig seconden boven het parcoursrecord van Duncan Kibet uit 2009.

Feleke perste er op de laatste meter nog wel een eindsprint uit, maar kwam één tel tekort op Adhane. De Keniaanse topfavoriet Moses Mosop, die naar de Maasstad was gekomen voor een aanval op het wereldrecord, eindigde als derde in 2.05.02.

Wereldrecordschema

Halverwege lagen twaalf atleten nog onder het schema van het wereldrecord, dat de Keniaan Patrick Makau vorig jaar in Berlijn liep: 2.03.38. Ook de tussentijd na dertig kilometer (achttien seconden sneller) was hoopvol, maar daarna eiste de wind zijn tol.

Toen Geleke en Adhana daarna versnelden, bleef Mosop bij de laatste haas hangen. Een eindsprint mocht niet meer baten.

Raymaekers mist limiet

Koen Raymaekers leek lang op weg naar de limiet voor de Londen (2.10.00), maar de 32-jarige atleet kwam uiteindelijk 35 seconden tekort voor een olympisch startbewijs. Zijn 2.10.35 was wel goed voor een ruime verbetering van zijn PR en de zesde plaats in het veld.

"Ik lag halverwege nog goed op schema, maar daarna verloor ik flink. Toch ben ik tevreden, temeer daar de wind stevig was", zei Raymaekers, die 2.11.09 als PR had staan.

Parcoursrecord Gelana

Tiki Gelana bezorgde Rotterdam een parcoursrecord bij de vrouwen. De Ethiopische atlete finishte op de Coolsingel in 2.18.57 en werd daarmee de vierde vrouw ooit onder de 2.19.

Het oude record stond op naam van de Keniaanse Tegla Loroupe, die in 1998 op 2.20.47 uitkwam. Gelana had als persoonlijk record 2.22.01 staan.

Boonstra: "Niet moelijk doen"

Miranda Boonstra kwam in 2.27.32 als vierde vrouw over de streep, een dik persoonlijk record, maar wel net boven de voor de Olympische Spelen vereiste 2.27.24. Boonstra liep vorig jaar in Berlijn een persoonlijk record van 2.29.23, waarmee ze destijds vijf minuten van haar PR afhaalde.

"Ik hoop niet dat ze daar moeilijk over gaan doen. Ik liep supergoed. Het was wel wat koud. In Londen is het warmer. Ze moeten me echt laten gaan, hoor. Ik weet niet of ik blij moet zijn. Acht seconden is niets. Ik weet echt niet wat ik hiervan moet denken", reageerdei ze vlak na haar finish.

STER Reclame