Belgen: Bos maakte grote fouten

Aangepast op

De Belgische onderhandelaars van de Fortisdeal in 2008 vinden dat Wouter Bos destijds grote fouten heeft gemaakt. Volgens een van hen wist Bos "eigenlijk niet waarover het ging". Ze zijn het eens met het harde oordeel van de commissie-De Wit, zo zeggen ze in de Belgische krant De Morgen.

In de krant wordt alleen oud-premier Leterme met naam geciteerd. De andere onderhandelaars blijven anoniem.

Volgens de onderhandelaars wilde Bos "de Nederlandse belangen van Fortis gewoon doorknippen van de rest, terwijl dat in werkelijkheid zeer moeilijk was. De integratie van de Belgische en Nederlandse delen was immers al vrij ver gevorderd.

Te voortvarend

Deze nodeloze operatie zou de Nederlandse belastingbetaler nog vele miljarden euro extra kosten. Wij wisten dat al, Bos leek het niet te beseffen."

Oud-premier Leterme zegt dat Bos Nederland destijds als overwinnaar voorstelde en dat Nederland met de goede delen van Fortis aan de haal ging. Dat is volgens Leterme "te voortvarend gebleken".

"Niemand is in staat dergelijke zaken goed te voorspellen. Wij hebben altijd gevonden dat we in België dit goed voorbereid en afgerond hebben. Wij zijn niet over één nacht ijs gegaan."

Reactie

Bos zegt in een reactie dat hij het betreurt dat de Belgen niet onder ede voor de commissie wilden verschijnen. Inhoudelijk wil hij niet op hun opmerkingen ingaan.