Overleg over atoomprogramma Iran

Aangepast op

In Istanbul overleggen diplomaten vandaag voor het eerst in 15 maanden over het Iraanse atoomprogramma. Vertegenwoordigers van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland praten dit weekend met een delegatie uit Iran.

In Turkije staan nog geen serieuze onderhandelingen op de agenda. De zes landen willen aftasten of Iran genoeg ruimte biedt voor verdere gesprekken. Als dat zo is, wordt waarschijnlijk voor volgende maand een nieuwe bijeenkomst in Bagdad belegd.

Preventieve aanval

De bijeenkomst in Istanbul is ook bedoeld om speculaties over een preventieve Israëlische aanval te temperen. Israël ziet een nucleair Iran als een bedreiging voor zijn bestaan en dreigt al langere tijd de nucleaire installaties van de aartsvijand te bombarderen als die zijn atoomprogramma voortzet.

Het Westen beschuldigt Iran ervan kernwapens te ontwikkelen. Iran zegt dat zijn nucleaire ambities bedoeld zijn voor het opwekken van energie en de productie van medische isotopen. De belangrijkste doelstelling van het Westen op korte termijn is Iran te overreden de productie van hoogwaardig verrijkt uranium te staken.

Duimschroeven

De VS en de EU hebben de laatste maanden Iran sancties opgelegd. De olieboycot bedreigt Irans financiële positie. De inkomsten uit de verkoop van olie vormen de helft van de Iraanse begroting. President Ahmadinejad zei eerder deze week niet onder de indruk te zijn. Volgens hem kan Iran een olieboycot nog jaren volhouden.

De Verenigde Staten willen de duimschroeven verder aandraaien en dreigen elke financiële instelling en overheid die zaken doet met het Iraanse regime met sancties. Iran op zijn beurt heeft al een paar keer gedreigd de Straat van Hormuz, een belangrijke handelsroute voor olie, te blokkeren.