Ophef om filmpje met 'kindergangsters'

Aangepast op

Een nep-documentaire in Mexico is veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. In de zogenaamde mockumentary zijn kinderen in de rol van kidnappers, corrupte politieagenten en drugshandelaren te zien.

Velen noemen het filmpje een 'wake-up call' voor de politiek terwijl anderen het politieke manipulatie en zelfs kindermishandeling noemen.

In Niños incómodos (kinderen die zich ongerust maken) spelen kinderen de rol van zakenlieden, criminelen en corrupte ambtenaren die schieten, beroven en mensen omkopen. Kleine meisjes gillen terwijl jongens van hun leeftijd vanuit grote wagens met machinegeweren schieten.

De documentaire is gemaakt door een stichting die ondersteund wordt door bedrijven en universiteiten en is online verspreid. De mockumentary eindigt met een directe boodschap aan de presidentskandidaten van Mexico waar 1 juli verkiezingen gehouden worden.

Een klein meisje kijkt naar de camera en zegt: ".Als dit de toekomst is die mij wacht, wil ik het niet. We zijn het zat dat jullie werken voor jullie politieke partijen in plaats van voor ons. We hebben schoon genoeg van de cosmetische veranderingen.".

Lof

Ondanks de grimmige beelden is er veel lof voor de makers. "Goed gedaan", zei de linkse presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador. "Het is moeilijk, maar het is de waarheid"

Alle andere belangrijke kandidaten roemden de video. Toch is niet iedereen blij met de nep-docu. Sommige wetgevers noemen het kindermisbruik en willen dat Niños incómodos verboden wordt.

De groep die de video maakte, onder leiding van de Mexicaanse verzekeraar BNP, zette paginagrote advertenties in Mexicaanse kranten waarin het zegt dat het alleen de zorgen van miljoenen burgers reflecteert. "Zij willen leven in Mexico dat misdaad, corruptie, armoede, werkeloosheid en drugshandel achter zich heeft gelaten.