De advocaten van de Noor Anders Breivik vragen maandag, bij het begin van zijn proces, vrijspraak voor hun cliënt. Breivik wordt verantwoordelijk gehouden voor twee aanslagen in Noorwegen afgelopen zomer. Hij zegt dat hij handelde uit noodweer, omdat hij Noorwegen wilde verdedigen tegen de in zijn ogen kwalijke immigratie van vooral moslims.

Zijn raadsman Geir Lippestad heeft dat gezegd in de krant Dagbladet. Als advocaat brengt hij de argumenten van zijn cliënt naar voren, zo benadrukt hij. Hij erkende dat Breiviks argumentatie waarschijnlijk weinig succes zal hebben.

Bij de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya vielen 77 doden, vooral jongeren. Ze waren lid van de sociaal-democratische partij van Noorwegen en waren op kamp op het eiland.

Uit nieuw psychiatrisch onderzoek is gebleken dat Breivik bij zijn verstand was toen hij de aanslagen pleegde. In een eerder stadium werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard. De psychiaters bestempelden hem toen als psychotisch en paranoïde schizofreen. Het proces zal vooral over zijn geestesgesteldheid gaan, zo verwacht zijn advocaat.

STER reclame