Persbus N-Korea rijdt verkeerd

Aangepast op

Buitenlandse journalisten in Noord-Korea hebben een uniek inkijkje gekregen in het land, doordat een persbus een verkeerde afslag heeft genomen. Dat gebeurde gisteren in de hoofdstad Pyongyang, meldt het persbureau AP.

De journalisten waren voor een bezoek uitgenodigd omdat Noord-Korea zich opmaakt voor de viering van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de republiek, die in 1994 overleed.

Normaal gesproken rijden persbussen alleen over trajecten die het Noord-Koreaanse regime aan de buitenwereld wil laten zien: brede straten met schoongeveegde stoepen en blinkende gebouwen. De Noord-Koreanen die de buitenlandse bezoekers te zien krijgen, zijn doorgaans weldoorvoed en goed gekleed. Als ze al spreken, dan uiten ze bewondering voor hun leiders.

Asfalt

Maar gisteren ging het dus even mis. De persbus nam een verkeerde afslag en plotseling zagen de verslaggevers het andere Noord-Korea. Dat was geen fraai gezicht, maar het beeld was niet verrassend. Het was er inderdaad één van armoede en verval.

De straat die de bus inreed had diepe kuilen, er waaide veel bruin stof en gebouwen stonden op instorten. De journalisten zagen ook wat oude mensen met handgemaakte katoenen tassen. Bij een bushalte wachtten twee mannen in een rolstoel.

De winkelpanden waren volgens de journalisten niet verlicht en de zijstraten lagen zo vol met rotzooi dat het asfalt nauwelijks zichtbaar was. Voorbijgangers keken verbaasd naar de onverwachte buitenlandse bezoekers.

Absolute waarheid

"Misschien zijn we op de verkeerde weg", mompelde een Noord-Koreaanse begeleidster toen duidelijk werd dat de chauffeur de verkeerde afslag had genomen. Toch verbood ze het de journalisten niet om foto's te maken toen de drie bussen met journalisten snel achteruit terugreden.

Een paar minuten later waren de journalisten op de officiële plaats van bestemming. Daar werden ze zoals gebruikelijk verwelkomd door regeringsfunctionarissen. "Ik hoop dat de journalisten die hier aanwezig zijn alleen de absolute waarheid vertellen", zei begeleider Ri Jinju met trillende stem. "De waarheid over hoezeer ons volk onze kameraad Kim Jong-il mist en over de sterke band tussen het volk en de leiders, en hoe het volk de instructies van de leiders daadkrachtig uitvoert om een groots, welvarend en machtig land op te bouwen."

Opmerkelijk genoeg werden geen maatregelen genomen toen de bus de verkeerde afslag nam, noteert de AP-verslaggever. Vroeger zouden de begeleiders de journalisten hebben gevraagd om hun camera op te bergen, of ze zouden de gordijnen van de bus hebben gesloten. Maar niets van dit alles. Dat de geschoten beelden ook niet niet in beslag werden genomen, is misschien een signaal van iets meer openheid van de kant van Noord-Korea.