Lancering raket N-Korea mislukt

Aangepast op

Noord-Korea heeft een mislukte poging gedaan een ballistische raket te lanceren. De lancering was gisteravond rond 23.30 uur Nederlandse tijd. De melding dat er een lancering was en dat die was mislukt, kwam aanvankelijk uit Zuid-Korea. Later meldden ook de Verenigde Staten en Japan dat.

Noord-Korea deed urenlang geen mededelingen, maar gaf uiteindelijk toe dat het niet was gelukt om de raket in een baan om de aarde te brengen.

Gevaar voor veiligheid

De Verenigde Staten hebben de lancering veroordeeld. "De provocerende actie van Noord-Korea bedreigt de regionale veiligheid, schendt het internationale recht en is in strijd met de eigen recente toezeggingen'', zei een woordvoerder van het Witte Huis in een verklaring. Rusland constateert dat de raketlancering in strijd is met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Japan was bang dat de raket op Japans grondgebied terecht zou komen en is boos dat Noord-Korea de lancering heeft doorgezet, ondanks herhaaldelijke oproepen dat niet te doen. Volgens een woordvoerder was de lancering een gevaar voor de veiligheid van Japan en zijn bevolking.

Noord-Korea had wel aangekondigd dat het een raket zou lanceren, maar niet gezegd wanneer dat precies zou gebeuren.

Internationaal is er de afgelopen weken veel kritiek op geleverd. Noord-Korea wordt ervan verdacht te werken aan de ontwikkeling van kernwapens. De raketlancering zou deel uitmaken van het atoomprogramma.

Grondlegger

Noord-Korea zegt dat de lancering was bedoeld om een weersatelliet in een baan om de aarde te brengen en om de 100ste geboortedag van de grondlegger van het land, Kim Il-sung, te eren.

De top van de Zuid-Koreaanse regering zal binnen enkele uren voor spoedberaad bijeenkomen. Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft voor later vandaag spoedberaad aangekondigd.