NOS NieuwsAangepast

Kunstwerk van gestolen kunst

Op een expositie in Londen is een kunstwerk te zien dat bestaat uit stukjes die gestolen zijn uit kunstwerken van onder anderen Andy Warhol, Marcel Duchamps en Jeff Koons.

Twee Italiaanse kunstenaars, Eva en Franco Mattes, hebben tussen 1995 en 1997 kleine deeltjes kunst stiekem meegenomen uit musea van over de hele wereld. Zo bestaat het 'nieuwe' kunstwerk met de toepasselijke naam 'Stolen Pieces' onder meer uit een klein stukje van Jeff Koons' 'Equilibrium Tanks'; een aquarium met zwevende basketballen erin. Maar ook een deel van een porseleinen fontein uit 1917 van de Franse kunstenaar Marcel Duchamps is gebruikt.

Grootste eerbetoon

De twee zeggen dat het nooit de bedoeling was om vandalisme te plegen. "Ik denk dat het grootste eerbetoon dat ik deze artiesten kan brengen", zegt kunstenaar Franco.

De tentoonstelling is vanaf morgen te zien in de Londense galerie Carroll/Fletcher. Daar zijn ook tienduizend privéfoto's te zien, die het kunstduo van harde schijven van nietsvermoedende internetgebruikers heeft gestolen. Dat was mogelijk omdat die gebruikers de beveiligingsintellingen van downloadprogramma's vaak verkeerd instelden. Maar ook werden foto's van Facebook gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl