Vogelspotters vast in vogel-walhalla: "Het kon slechter"

Aangepast op

Stel je voor: je bent op strandvakantie maar je vliegtuig heeft 72 uur vertraging waardoor je noodgedwongen nog wat langer in je resort moet blijven. Vreselijk natuurlijk. Twintig Nederlandse vogelaars zitten nu in een soortgelijke situatie. Hun schip is vastgelopen in de baai van Zuid-Georgia. Dat is niet alleen een Brits eiland in de buurt van de Falklandeilanden bij Argentinië, maar ook nog eens een van de weinige 'vogel-walhalla's' in de wereld.

Noodgedwongen 'moeten' de vogelaars van reisorganisatie Inezia Tours nu een week lang bij het schip blijven en zich vermaken met korte tripjes naar het eiland. "Het is de belangrijkste plek om bijvoorbeeld de koningspinguïn, reuzenstormvogel en allerlei Antarctische en Sub-Antarctische vogels te spotten", zegt Pieter van der Luit, oprichter van Inezia Tours en zelf fervent vogelaar.

"Het is een enorm bergachtig en afgelegen gebied waardoor de natuur volledig ongerept is. Dat maakt het zo'n mooie plek waar allerlei bedreigde vogelsoorten ongestoord kunnen leven."

Motorpech

Enkele dagen geleden kreeg het schip Plancius motorpech, waardoor het nu stil ligt. Vervelend, maar je kunt het slechter treffen. Behalve uitstapjes is er ook genoeg voedsel, warm water en verwarming aan boord. "Een uur geleden kreeg ik nog een update met 'alles goed' van de reisleider", aldus Van Der Luit. "Iedereen is blij dat ze daar gestrand zijn en de sfeer is goed. Je kunt op een slechtere plek vastzitten."

Nu is het wachten op hulp die nog wel een aantal dagen onderweg is. Op 24 april moet de Plancius in Montevideo zijn, waar de 100 reizigers terug naar huis vliegen.

Door: Dorien