'Waarschuwing bij tv-make-over'

Aangepast op

Minister Schippers van Volksgezondheid denkt na over een waarschuwing bij tv-programma's waarin deelnemers cosmetische chirurgie ondergaan. Volgens Schippers wordt er in sommige programma's te makkelijk omgesprongen met medische ingrepen.

Schippers lanceerde dit idee tijdens een Kamerdebat over medische implantaten. De Kamer maakt zich zorgen over het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

'Niet eenvoudig'

De minister zegt zich eraan te storen dat kijkers nauwelijks worden geïnformeerd over de risico's van cosmetische operaties. "Ik zap op zondagochtend wel eens langs de zenders en zie allerlei programma's zoals 'Make me beautiful' en daar hoor ik nooit dat het iets tijdelijks is en dat implantaten ook vervangen moeten worden. Het is niet alleen maar: eerst was ik ongelukkig en nu ben ik gelukkig."

Volgens Schippers is het niet eenvoudig om zo'n waarschuwing in te voeren. "Ik weet dat we in een vrij land leven en dat mensen zelf ook informatie kunnen vinden over dit onderwerp, maar wij verplichten artsen in de spreekkamer ook om eerlijke informatie te geven over medische ingrepen. Zie dit als een informatieplicht naar het algemeen publiek."

Schippers wil ook kijken naar een minimumleeftijd voor cosmetische ingrepen die niet medisch noodzakelijk zijn. Ze wees op reality-filmpjes met moeders die een modellencarrière voor hun dochter willen. "Zo'n meisje gaat dan onder het mes terwijl ze nog in de groei zit. Volwassenen kunnen eigen keuzes maken, maar iemand die jonger is dan 18 jaar is kwetsbaar."

Laks?

Gisteren bracht RTL Nieuws naar buiten dat de inspectie al in 2002 meldingen binnenkreeg over gemankeerde borstimplantaten. Later bleek dat de fabrikant van deze PIP-implantaten had gefraudeerd met certificaten.

De Kamer wilde van de minister weten of de Inspectie te laks heeft gereageerd op de meldingen. Schippers zei dat deze voorvallen worden meegenomen in het onderzoek van de commissie-Sorgdrager. Die doet onderzoek naar de handelwijze van de Inspectie bij verschillende incidenten. De uitkomsten worden na de zomer verwacht.