Weekers: geen misstanden fiscus

Aangepast op

Staatssecretaris Weekers herkent zich niet in het beeld dat door de Abvakabo FNV wordt geschetst. De vakbond stelt dat de staatskas miljarden misloopt door misstanden bij de Belastingdienst.

Medewerkers van de Belastingdienst klopten met klachten bij FNV aan, omdat hun werkgever en de politiek niets met de meldingen doen. De staatssecretaris ziet dat anders. "Ik sta uiteraard altijd open voor verbeteringen van de dienst en neem ieder signaal serieus", zegt Weekers.

Blijven luisteren

De misstanden zouden te maken hebben met personeelstekort en bezuinigingen. Weekers denkt dat extra capaciteit niet leidt tot hogere belastinginkomsten. Hij heeft de leiding van de Belastingdienst gevraagd om te blijven luisteren naar signalen uit de organisatie en te kijken naar manieren om de belastingopbrengst te verhogen. "Daarbij heb ik in het bijzonder aandacht gevraagd voor fraudebestrijding en voor maatregelen om het aantal oninbare belastingschulden verder terug te dringen."

In het rapport van de vakbond staat dat de kans dat een bedrijf wordt gecontroleerd klein is; eens in de 43 jaar. Voor een burger ligt dat zelfs op eens in de 100 jaar. Volgens Weekers schetst dat ten onrechte het beeld dat de belastinginkomsten stijgen als je maar genoeg controles uitvoert. "De praktijk is gelukkig anders en de Belastingdienst kiest er voor veel meer verschillende handhavingsintrumenten in te zetten", aldus Weekers.

Abvakabo FNV meldt dat schulden van particulieren tot 1500 euro niet worden geïnd omdat daar geen mensen voor zijn. De Belastingdienst geeft aan dat op afstand beslag kan worden gelegd op inkomsten van mensen waarbij belastingschulden moeten worden geïnd. "Daarvoor hoeven we niet speciaal een deurwaarder voor op pad te sturen," aldus een woordvoerder.