NOS NieuwsAangepast

Meer psychische klachten docenten

Het aantal docenten dat zich langdurig ziek meldt met psychische klachten stijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van de ArboUnie onder 60.000 werknemers.

Bij langdurig verzuim in het onderwijs zijn in 44 procent van de gevallen psychische klachten de oorzaak. Dat is meer dan bij alle andere beroepsgroepen. De grootste stijging is te zien in het voortgezet onderwijs. Daar steeg het aantal gevallen tussen 2009 en 2011 met 7 procent. De Onderwijsbonden, arbo-artsen en het Nederlands Centrum Beroepsziekten bevestigen dit beeld.

Als oorzaken worden onder meer genoemd de toenemende werk- en administratieve druk, de verantwoordingscultuur in het onderwijs en het gebrek aan waardering voor docenten.

Gebrek aan autonomie

"Hoewel dit natuurlijk al jaren speelt, denken we dat dit nu een hoogtepunt beleeft", zegt Wouter Prins van CNV Onderwijs. "Dat heeft met werkdruk te maken, maar ook met de maatschappij die bij allerlei zaken naar het onderwijs wijst om het op te lossen."

Docenten klagen ook in toenemende mate over een gebrek aan autonomie: ze kunnen te weinig zelf beslissen hoe problemen moeten worden opgelost.

De problemen hebben verder te maken met de aard van het vak. "Ze zijn geen docent geworden om rijk te worden", zegt Jan van den Hoogen van de ArboUnie. "Docenten hebben de neiging om lang door te gaan, omdat ze met een doel het onderwijs in zijn gegaan." Volgens de unie moeten medewerkers meer autonomie krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl