Ruime uitzege Ajax op Heerenveen

Ajax heeft met een simpele uitzege op sc Heerenveen (0-5) zijn koppositie in de eredivisie verstevigd. Het duel in Friesland was al snel geen duel meer.

Een rode kaart voor Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche (hij schopte Siem de Jong hard onderuit) en een benutte strafschop van Theo Janssen, dat was de stand van zaken na amper zes minuten.

Ajax liet de thuisploeg geen moment op adem komen. Snel combinerend ging het op jacht naar de beslissing en die viel al snel: Ismail Aissati schoot knap raak en even later deed De Jong hetzelfde: 0-3. Wat voor de Amsterdammers een lastig karwei had kunnen worden, was al niet meer dan een plezierig klusje.

Nordfeldt helpt Ajax een handje

De 0-4 paste naadloos in het Friese treurbeeld. Doelman Kristoffer Nordfeldt liet een simpel schot van De Jong door z'n benen glippen. Er was nog geen helft voorbij.

Heerenveen beet na rust wat feller van zich af, wat leidde tot enkele dreigende voorzetten en een gevaarlijke kopbal van Bas Dost. Ajax, waar Derk Boerrigter en Gregory van der Wiel na lang blessureleed invielen, bleef echter de baas en kwam na nog een fout van Nordfeldt op 0-5 (De Jong).

Terwijl de lege plekken op de tribunes steeds groter werden, kopte De Jong nog op de paal en Kolbeinn Sigthorsson op de lat. Boerrigter loerde nog op een succesje, maar meer ellende bleef de thuisploeg bespaard.