Bin Laden van Most Wanted-lijst

Aangepast op

Bijna een jaar na zijn dood is de plaats van Osama bin Laden op de Most Wanted-lijst van de FBI eindelijk overgenomen door iemand anders. Een pedoseksueel heeft de twijfelachtige eer de al-Qaida-leider op te volgen.

Dat het elf maanden duurde om de doodgeschoten terreurleider te vervangen, komt door de procedure die de FBI volgt. Eerst moeten alle mogelijkheden om een gezochte misdadiger te vangen zijn uitgeput. Bovendien komt het voor dat iemand wordt gepakt terwijl die procedure loopt en dan moet er bij de volgende weer van voren af aan worden begonnen.

Al die tijd stond de foto van Bin Laden nog op de lijst met tien meest gezochte criminelen, zij het met een rood balkje met de tekst 'overleden'. Bin Laden werd in mei vorig jaar door Amerikaanse commando's doodgeschoten tijdens een aanval op zijn huis in Pakistan.

Bin Laden stond op de lijst sinds 1999, na de al-Qaida-aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika. Sinds november 2001 stond er een som van 25 miljoen dollar op zijn hoofd wegens de aanslagen van 9/11.

Plekje over

De nieuweling op de lijst is een 30-jarige Amerikaanse oud-leraar die wordt verdacht van het maken van kinderporno. Hij sloeg in 2008 op de vlucht toen een collega ontdekte dat hij een camera op de schooltoiletten had geïnstalleerd.

Volgens de FBI verdient de man zijn plek op de lijst omdat hij nog altijd een gevaar kan zijn voor kinderen. De federale politie vermoedt dat hij zich aanbiedt als leraar of studiehulp.

De FBI heeft overigens nog een plekje over op de lijst. Sinds vorig jaar juni de bendeleider James Bulger werd gearresteerd, heeft de FBI nog geen opvolger voor hem gevonden.