NL schip in problemen bij Zuidpool

Aangepast op

Een Nederlands schip met toeristen ligt met pech voor anker bij Zuid-Georgië, een Brits eiland bij Antarctica. Maandagavond ontstond kortsluiting in het voortstuwingssysteem, waardoor het schip niet meer op vol vermogen kan varen.

Volgens rederij Oceanwide Marine Services is het schip, de Plancius, uit voorzorg in een baai van Zuid-Georgia voor anker gegaan. Daar wordt nu bekeken of het verantwoord is om verder te varen op de Atlantische Oceaan. Er is meer dan genoeg voedsel en drinken aan boord en de verwarming werkt gewoon.

De Plancius was bezig aan een cruise van vijf weken van Zuid-Argentinië naar Antarctica, met Kaapverdië als eindbestemming. Aan boord zijn 79 passagiers, onder wie zeker 20 Nederlanders.

Als verder varen niet verantwoord is, moet er een ander schip naar Zuid-Georgia worden gestuurd om de passagiers op te halen. Het duurt zeker 4,5 dag om daar te komen.

Brits bestuur

Zuid-Georgia is een vrijwel onbewoond eiland in de zuidelijke Atlantische Oceaan, dat onder Brits bestuur valt. Het ligt ruim 1500 kilometer van de noordelijkste punt van Antarctica en zo'n 1400 kilometer ten oosten van de Falkland-eilanden.

Op het eiland verblijven alleen wat wetenschappers. Zuid-Georgia heeft een oude haven, die vroeger werd gebruikt voor de walvisvaart. Tot 2001 was op het eiland een Britse marinebasis gevestigd.