Vliegtuigen gaan blokje om vanwege raketproef Noord-Korea

Aangepast op

Drie Aziatische vliegmaatschappijen hebben hun vliegroutes aangepast om een Noord-Koreaanse raket te ontwijken. Dat meldt de BBC.

De maatschappijen, twee uit Japan en één uit de Filipijnen, hebben verschillende aanvliegroutes veranderd in afwachting van de lancering van de raket. Noord-Korea heeft aangekondigd dat tussen 12 en 16 april te gaan doen.

Philippine Airlines zegt dat van ruim tien vluchten tussen Manilla en Amerika, Canada, Japan en Zuid-Korea de routes zijn gewijzigd. Er is ook een no-fly-zone afgekondigd in het gebied waar de proef zou worden gehouden en schepen zijn gewaarschuwd voor brokstukken. Japan Airlines heeft de routes van vier vluchten tussen Tokio en Manilla, Jakarta en Singapore gewijzigd, All Nippon Airlines doet dat bij vijf routes.

Steeds nerveuzer

Ondertussen wordt er steeds nerveuzer gedaan over de voorbereidingen die Noord-Korea zou treffen voor de raketlancering en een kernproef die het land ook in petto heeft. Maandag meldden Zuid-Koreaanse functionarissen dat de voorbereidingen voor de kernproef op satellietbeelden te zien zijn.

De VS en Japan hebben Noord-Korea opgeroepen om af te zien van de raketlancering, omdat die in strijd zou zijn met VN-resoluties. Amerika heeft het plan voor voedselhulp aan het land al stopgezet. Het regime in Pyongyang zegt vreedzame bedoelingen te hebben en enkel de 100e geboortedag van Kim Il-Sung te willen vieren.