Overzicht Titanic-boeken

Aangepast op

Honderd jaar na het vergaan van de Titanic zijn er veel boeken over de ramp gepubliceerd. Een selectie.

De laatste nacht op de Titanic - Walter Lord Het is nu moeilijk voor te stellen, maar de Titanic was ooit een vergeten ramp. De ellende van de Eerste en Tweede Wereldoorlog hadden de ramp uit het collectieve bewustzijn gedrukt. Walter Lord bracht daar in 1955 verandering met deze klassieker. Hij spoorde 63 overlevenden op en gaarde hun verhalen. Zelfs na een halve eeuw is dit boek nog zeer leesbaar, beginnend in het kraaiennest op het moment dat de ijsberg gespot wordt tot aan bakker Joughin die vanaf de zinkende achterplecht in zee stapt zonder dat ook maar zijn haren nat werden. (Kosmos - ISBN: 9789021549903)

The rough guide to the Titanic - Greg Ward Ideale gids voor wie snel over het schip wil kunnen bluffen zonder veel boeken te lezen. Ward behandelt de plattegrond van het schip, alle controverses en de beroemdste verhalen van opvarenden. Aan het eind werkt hij stuk voor stuk de belangrijkste vragen af (betaalde Lord Duff Gordon voor zijn redding?). Ook geeft hij tips (boeken, films, websites en musea) voor wie enthousiast geworden is. (Rough Guides - ISBN: 9781405386999)

101 things you thought you knew about the Titanic, but didn't - Tim Maltin Geen ramp ter wereld werd zo goed onderzocht als de Titanic, maar over geen ramp doen ook zo veel halve waarheden, legendes, mythes en klinkklare onzin de ronde. Maltin grijp terug op oorspronkelijke bronnen om de verhalen recht te zetten. Zo probeerde het schip helemaal geen record te vestigen (het lijnschip was gebouwd voor luxe, niet snelheid), was het niet vreemd dat kapitein Smith op hoge snelheid een ijsveld invoer (dat was het gebruik in die tijd) en was er helemaal geen enorme scheur over de hele lengte van het schip (het ging om een serie kleine gaten, samen net een vierkante meter groot). (Penguin - ISBN: 9780143119098)

100 jaar Titanic - Dirk Musschoot Musschoot gaat op zoek naar een verhaal dat 100 jaar eigenlijk over het hoofd is gezien: de Nederlanders en Belgen aan boord. Er voeren drie Nederlanders mee: een Groningse kok, een Amsterdamse stoker en een van de directeuren van de Holland Amerika Lijn. Doordat alle drie omkwamen, is er over hen veel minder bekend dan over de zeven Belgen die overleefden. Zo gingen drie van hen direct door om hun verhaal tegen betaling te vertellen in de VS, maar werden ze opgelicht door hun manager. (Lannoo - ISBN: 9789020993059)

Voices from the Titanic - Geoff Tibballs Tibballs kijkt verder dan alleen de onderzoeksverslagen en neemt in deze bloemlezing ook contemporaine verslagen uit de media op. Ook heeft hij aandacht voor de nasleep van de ramp, zo handelt een hoofdstuk over het bergen van de drenkelingen. (Robinson - import Van Ditmar - ISBN: 9781849015219)

De Titanic, de ware verhalen - Edward de Groot De belangrijkste Titanic-kenner van Nederland werkte tot aan zijn dood in 2011 aan deze bloemlezing, waarin hij de ramp van zo veel mogelijk kanten probeert te benaderen: uiteraard voert hij passagiers op uit elke klasse en bemanningsleden van officieren tot stoker, maar ook de bemanning van andere schepen en de journalisten in New York die wachtten op flarden nieuws. De Groot putte uit de bekende bronnen, maar ook uit de archieven van buitenlandse experts als Leslie Raede en Walter Lord zelf. (Alk - ISBN: 9789060132357)

Titanic on Trail - Nic Compton Wie de spannendste verhalen over de Titanic wil lezen, hoeft niet veel verder te zoeken dat de officiƫle verslagen van de twee onderzoeken die er naar de ramp gedaan werden, een Amerikaans en een Brits. Alle hoofdrolspelers werden ondervraagd: uitkijk Frederick Fleet dacht in eerste instantie dat de schade meeviel; passagier Stengel kreeg achteraf te horen dat de bemanning de zaken beter voorstelde dan ze waren, om paniek te voorkomen; officier Lowe legt uit wat hij vond toen hij terugging om overlevenden te zoeken. (Bloomsbury - ISBN: 9781408140284)

Shadow of the Titanic - Andrew Wilson Wilson gaat door waar de meeste verslagen van de ramp eindigen: als de Carpathia afmeert in de New Yorkse haven. Hij volgt het leven van de overlevenden, bij wie maar al te vaak de ramp als een schaduw over hun bestaan blijft hangen. Velen hebben last van overlevendensyndroom, menig huwelijk sneuvelt, sommigen plegen later zelfs zelfmoord. Passagier en filmster Dorothy Gibson gebruikte de hele ramp als een grote publiciteitsstunt en maakt binnen vijf weken een film over haar ervaringen, gekleed in de avondkleding die ze die nacht droeg. (Simon and Schuster - import Van Ditmar - ISBN: 9781847377319)

How to survive the Titanic - Frances Wilson Bruce Ismay, eigenaar van de Titanic, zonk niet op de Titanic, maar ging wel ten onder. De rest van zijn leven moest hij verantwoorden waarom hij ervoor had gekozen in een reddingssloep te stappen. Literatuurprofessor Wilson ziet hem als een tragische protagonist waarvan verwacht werd dat hij zich conformeerde aan een moraal waar hij zelf nooit voor gekozen had. (Bloomsbury - ISBN: 97814008828151)

Reddingsboot nr.6 en andere opmerkelijke verhalen - Martin van Neck In korte, leesbare hoofdstukjes somt Van Neck de leukste anekdotes over de ramp op. Het enige kind uit de eerste klas dat niet overleefde (de 2-jarige Lorraine Allison), twee ontvoerde kinderen aan boord (hun vader had ze bij de moeder weggehaald) en de galante dood van miljonair Guggenheim ("We zijn op ons best gekleed en zijn erop voorbereid als gentlemen ten onder te gaan"). Wat hij toevoegt aan de vele Anglo-Amerikaanse boeken is aandacht voor andere culturen, zoals de Japanner die thuis verguisd werd omdat hij eerloos gered was. (Atlas - ISBN: 9789045020020)

RMS Titanic Owners' Workshop Manual Het enige boek waar niet de verhalen van de opvarenden centraal staan, maar het schip zelf. Gepubliceerd door uitgever Haynes met een knipoog naar de beroemde boekjes over klassieke auto's die het bedrijf normaal uitgeeft. Het boek laat zes verschillende manieren zien om klinknagels aan te brengen, toont de drie meter lange scheppen waarmee de motoren werden gestookt en geeft tot in detail de grootte van de boilers (doorsnee: 4,8 meter). (Haynes - ISBN: 9781844256624)

Ooggetuigen: De Titanic - Simon Adams Kinderboek dat het verhaal van de Titanic in korte teksten maar vooral met veel plaatjes vertelt. Er is een foto van de familie Goodwin (vader, moeder, zes kinderen) die allen omkwamen en een afbeelding van een horloge dat stopte om 2.16 uur, toen de eigenaar in het water terechtkwam. Wel zijn de teksten vaak zo kort, dat het geen overbodige luxe is het boek in de buurt van een computer te lezen, om meteen extra informatie op te kunnen zoeken. (Memphis Belle - ISBN: 9789089416971)

Build your own Titanic Bouwplaat in boekvorm om de oceaanstomer op schaal 1 op 200 na te maken. Ideaal om inzicht te krijgen in waar de brug was, waar de boten te water gelaten werden en waar de derdeklaspassagiers hun einde moesten afwachten op het achterdek. Van papier, dus niet zeewaardig. Wie zeventien stappen opvolgt, krijgt een schaalmodel van 1,35 meter lang, "groot, mooi en klaar om te zinken". (Taschen - Import: Librero - ISBN: 9783836530828)