CBS-ster Mike Wallace overleden

Aangepast

De Amerikaanse tv-journalist Mike Wallace is in een verzorgingshuis in Connecticut overleden. Hij was 93 jaar.

Wallace was bijna veertig jaar het boegbeeld van het CBS-programma 60 Minutes, waarin hij veel beroemdheden op een vasthoudende en soms genadeloze manier interviewde.

Onder de mensen die hij in zijn tijd tegenover zich had waren Martin Luther King, bijna alle Amerikaanse presidenten, Malcolm X, ayatollah Khomeini en Yasser Arafat. Ook interviewde hij popsterren als Tina Turner en Barbra Streisand en Playboy-oprichter Hugh Hefner.

Verhoor

In 2006 ging Wallace met pensioen, al deed hij nog wel sporadisch een interview voor het programma met bijvoorbeeld Mitt Romney en Mahmoud Ahmadinejad.

Wallace had in zijn carrière zo'n 800 vraaggesprekken, die hij minutieus voorbereidde en die vaak op een verhoor leken. Hij won er veel prijzen mee, waaronder twintig Emmy Awards. Maar er was ook kritiek op zijn soms theatrale manier van vragen stellen.

"In de ideale wereld zou iedereen nobel zijn, maar zo werkt de wereld niet", legde Wallace ooit uit. "Journalistieke reputaties ontstaan door het ontdekken van dingen onder die onder een steen verborgen zijn."

Geheugen

De gezondheid van Wallace ging de laatste jaren achteruit. In een recent interview vertelde zijn zoon Chris, die anchorman is bij Fox News: "Lichamelijk is hij oké, geestelijk niet. Hij herkent me nog wel en weet wie ik ben, maar niet altijd. Het gekke is dat hij het nooit over 60 Minutes heeft, alsof het niet bestaan heeft. Het lijkt alsof dat deel van zijn geheugen helemaal weg is".

STER Reclame