500 jongeren gaan politiek veranderen

time icon Aangepast

500 jongeren onder de 35 die met z'n allen de politiek gaan veranderen. Dat is het idee van Sywert van Lienden. Samen met een paar vrienden bedacht hij de G500.

Het werkt zo: die 500 jongeren worden allemaal lid van de PvdA, VVD en CDA, de drie grootste politieke partijen. Vervolgens gaan ze dan met z'n allen in juni langs de congressen van die partijen. Op de partijcongressen wordt gestemd over verkiezingsprogramma's, partijleiders en andere standpunten. Gemiddeld komen er zo'n 800 a 1000 leden af op zo'n congres. Als de G500 daar ook is kunnen ze meestemmen en makkelijk een meerderheid behalen.

Als een standpunt wordt aangenomen betekent dat niet dat het wordt doorgevoerd maar het geeft wel een signaal af. Zeker als het zowel op het congres van PvdA, CDA als VVD wordt aangenomen.

Belangrijkste punten

De G500 komt met een lijst van 10 punten. Het zijn allemaal onderwerpen die jongeren aangaan. Denk aan onderwijs en huurprijzen maar ook de stijgende pensioenkosten. Want daar gaat het de G500 om: het is oneerlijk hoe de jongere generatie nu belast wordt. Er moet in de grondwet vastgelegd worden dat de lasten over toekomstige generaties evenredig verdeeld worden.

De belangrijkste punten van de G500Wij worden enkel lid van de partijen om onze idealen om te zetten in standpunten van de centrumpartijenWij zijn niet uit op functies, baantjes of anderszinsZodra de plannen gerealiseerd zijn kan de G500 zichzelf opheffenG500 laat zich niet kapen door partijpolitieke campagnes. Wij zullen dan ook scherp zijn op de leden die zich aan G500 verbindenG500 probeert waar mogelijk samen te werken met leden binnen de partijen die ook voor hervormingen zijn; het resultaat is wat telt

Door: Jozephine