NOS NieuwsAangepast

'Standby-Polen' zijn vaak duur uit

Door verslaggever Margriet Brandsma

Standby-Polen worden ze genoemd. Polen die door uitzendbureaus naar Nederland zijn gehaald met de belofte dat er volop werk zou zijn.

Eenmaal hier blijkt dat behoorlijk tegen te vallen. In plaats van 40, 50 uur per week werken ze maar een paar uur en soms zelfs weken helemaal niet. Omdat ze wel moeten betalen voor onder meer hun woonruimte, komt het voor dat ze aan het eind van de maand moeten toeleggen op hun verblijf in Nederland.

Polen die op standby-basis in Nederland zijn, willen alleen over hun situatie praten als ze anoniem mogen blijven. Een jong Pools stel dat de afgelopen drie maanden in Eindhoven verbleef, vertelt dat ze hier alleen konden overleven, omdat ze geld kregen van hun ouders. Van de beloofde volle werkweek is niets terechtgekomen, ze werkten allebei hooguit een dag of tien. Teleurgesteld keren ze terug naar Polen om het over een paar weken opnieuw te proberen. In Zweden deze keer.

Negatief inkomen

Een andere Poolse werkneemster toont haar loonstroken van de afgelopen maanden. Eén maand werkte ze helemaal niet, en bouwde zo een negatief inkomen van meer dan 70 euro op. Het uitzendbureau bracht wel kosten in rekening voor onder meer haar woonruimte. Omdat ze de maanden daarna ook nauwelijks werk had, moest ze voortdurend geld afdragen aan het uitzendbureau. "Ik heb haast geen werk en dat geldt voor veel mensen die ik ken. En toch halen de uitzendbureaus steeds weer nieuwe Polen naar Nederland", zegt ze.

Voor die uitzendorganisaties is het aantrekkelijk om snel te kunnen reageren op vragen uit het bedrijfsleven naar tijdelijk personeel. Ze hebben woonruimte gehuurd op recreatieparken of in voormalige kloosters en willen die, gezien de onkosten die dat met zich meebrengt, niet leeg laten staan.

Uitzendorganisaties ontkennen dat ze op die manier te werk gaan, maar volgens Ela Rodenburg van het Pools Overlegplatform in Nederland neemt het aantal klachten van Polen met negatieve loonstroken toe. FNV Bondgenoten bevestigt dat en ook het ministerie van Sociale Zaken kent de problemen van de standby-Polen. Met onder meer de invoering van een registratieplicht voor uitzendorganisaties wil het ministerie het probleem te lijf gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl