In Malawi heeft de staatsradio 24 uur na de eerste meldingen in de media bevestigd dat president Bingu wa Mutharika is overleden. De 78-jarige Mutharika kreeg donderavond een hartaanval.

Gisterochtend melden bronnen in de regering al dat hij was overleden, maar de officiële bevestiging bleef uit. Dat wekte de indruk dat er achter de schermen werd gesteggeld over de opvolging van Mutharika. Volgens de grondwet van Malawi zou hij moeten worden opgevolgd door de vicepresident, Joyce Banda. Zij staat bekend als een voorvechter van de rechten van vrouwen.

Banda werd in 2010 na een conflict uit de regeringspartij van Mutharika gezet. Sindsdien leek het of de president zijn broer Peter voor de opvolging aan het klaarstomen was. Peter Mutharika is nu minister van Buitenlandse Zaken.

Opvolging

De staatsradio meldt dat Banda het land snel zal toespreken. Waarnemers zien dat als een aanwijzing dat zij president zal worden.

Onder de landen die zich zorgen maakten over de opvolging was de VS, een belangrijke donor van Malawi. De VS riep op om vicepresident Banda snel tot staatshoofd te benoemen, zoals de grondwet voorschrijft.

STER reclame