Even leren voor je tentamens en kan het je niet stil genoeg zijn? De stilste plek op aarde is te vinden in het Amerikaanse Minneapolis, daar staat het Orfield Laboratorium. De anechoïsche, of dode kamer, zorgt er voor dat 99,99 procent van het geluid wordt geabsorbeerd. Het gevolg: je hoort alleen jezelf.

De kamer is bekleed met speciale kunstofplaten die versterkt zijn met glasvezel. Hierdoor is het de stilste plek op aarde, volgens het Guinness Book of World Records.

45 minuten

Lang leren kan je er alleen niet. Tot nu toe kon nog niemand langer dan 45 minuten in de kamer blijven. Het record staat op naam van een journalist. Maar ook hij werd na 45 minuten 'gek'. Dat komt omdat je jezelf gaat horen, omdat er geen ander geluid om je heen is.

Je hoort alle geluiden die je lichaam maakt, waar je normaal geen idee van hebt. Omdat de kamer ook donker is raak je gedesoriënteerd, staan is niet mogelijk. "Als je er te lang in verblijft ga je ook hallucineren", aldus oprichter Steven Orfield.

Harley-Davidson

De kamer wordt niet alleen gebruikt om mensen gek te maken, veel bedrijven en organisaties maken ook gebruik van de kamer. Ruimtevaartorganisatie NASA laat bijvoorbeeld kandidaat astronauten in de kamer op water drijven. Als de astronauten niet gaan hallucineren en gefocust blijven, mogen ze de ruimte in.

Motorenmaker Harley-Davidson test haar motoren ook in de kamer. Er wordt gekeken of de motoren stiller gemaakt kunnen worden, zonder dat ze het "Harley-Davidson-geluid" kwijtraken.

Door: Bas

STER reclame