In Egypte is een van de kansrijkste kandidaten voor het presidentschap in moeilijkheden gekomen, omdat zijn moeder de Amerikaanse nationaliteit blijkt te hebben. De kandidaat is de conservatieve islamitische prediker Abu Ismail, die in zijn toespraken veel anti-Amerikaanse retoriek gebruikt.

Een wet die vorig jaar werd aangenomen, verbiedt een dubbel paspoort voor presidentskandidaten. Zij mogen alleen de Egyptische nationaliteit hebben. Die bepaling geldt ook voor hun echtgenote en voor hun ouders.

Tahrirplein

De kiescommissie heeft Abu Ismail nog niet geschrapt van de kieslijst. Zondag wordt bekend wie aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 23 en 24 mei mogen meedoen.

Abu Ismail zegt dat hij het slachtoffer is van een lastercampagne. Hij wil vandaag veel mensen op de been brengen op het Tahrirplein in Caïro om zijn kandidatuur te ondersteunen.

Een andere belangrijke kandidaat is Khairat el-Shater. Hij doet mee namens de Moslim Broederschap, die eerst gezegd had geen kandidaat te leveren. Ook oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig voorzitter van Arabische Liga Amr Moussa en oud-premier Shafik zijn kandidaat.

STER reclame