NOS NieuwsAangepast

Bedenker Porsche 911 overleden

In Salzburg is Ferdinand Alexander Porsche overleden, beter bekend als 'Butzi' Porsche. Hij is de ontwerper van de klassieke sportwagen Porsche 911 en kleinzoon van de oprichter van het automerk. Hij is 76 jaar geworden.

Butzi Porsche begon zijn loopbaan in het familiebedrijf in 1958. Toen in 1963 de 911 op de markt kwam, kreeg Butzi's ontwerp volgens autojournalist Wim Oude Weernink veel negatieve pers. "De auto werd als sportauto veel te modern gevonden, maar is een klassieker in zijn eigen soort geworden."

Ontwerpstudio

Butzi was de kleinzoon van Ferdinand Porsche, die voor de Tweede Wereldoorlog bij Volkswagen verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Kever. Zijn vader was Ferry Porsche die de naam Porsche voorgoed verbond aan sportwagens.

Halverwege de jaren 60 verliet Butzi de Porsche-fabriek bij Stuttgart en begon hij onder de naam Porsche in Oostenrijk een eigen ontwerpstudio voor onder meer horloges en balpennen.

Zevende generatie

Als lid van de Porschefamilie bleef hij wel verbonden aan de autofabriek. Hij was tot aan zijn dood erevoorzitter van de raad van commissarissen van het autobedrijf in Stuttgart.

Van de Porsche 911 zijn er in 45 jaar meer dan 700.000 verkocht. Porsche is nu toe aan de zevende generatie '911', maar in al die tijd heeft de klassieker zijn kenmerkende vorm behouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl