NOS NieuwsAangepast

'A'dam moet zich aan wet houden'

Premier Rutte eist dat Amsterdam zich aan de wet houdt. Hij accepteert niet dat de gemeente illegale mbo'ers stage laat lopen. "Amsterdam handelt in strijd met de wet," aldus de premier op zijn wekelijkse persconferentie. "In de wet staat dat een stage werk is en illegalen mogen niet werken."

In de Amsterdamse gemeenteraad is gisteravond een motie van GroenLinks aangenomen om illegale mbo'ers bij de gemeente stage te laten lopen. Volgens Amsterdam hebben kinderen die hier illegaal zijn tot hun 18de recht op onderwijs. Daar hoort volgens de gemeenteraad ook het volgen van een stage bij. De Amsterdamse PvdA-wethouder Asscher steunt het stageplan en wil het desnoods op een rechtszaak laten aankomen.

Vorig jaar heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om stages voor illegale leerlingen mogelijk te maken. Het kabinet legt die motie naast zich neer en is niet van plan de bestaande wet aan te passen. "We zijn niet voornemens de wet te wijzigen," zegt Rutte.

Praten

Minister Kamp van Sociale Zaken zegt dat het voor illegalen het beste is ons land te verlaten. "Als illegaal ben je hier in strijd met de wet en moet je dus weg." Kamp wil snel een gesprek met Amsterdamse burgemeester van der Laan. "Ik hoop dat ze in Amsterdam beide Paasdagen nog tot inkeer komen. En anders zal ik na de Paasdagen met ze moeten praten."

Minister van Bijsterveldt (Onderwijs) zegt dat "een stage werk is dat betekent dat het daar op houdt". In plaats van een stage kunnen illegalen leerlingen een zogenoemde schoolverklaring krijgen van hun school waarin staat wat hij of zij heeft geleerd. En vaardigheden kunnen ook in een praktijklokaal worden geoefend, aldus de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl